Kustannussäästöjä huoltojen suunnittelulla

WiseMaster Flow Maint mukana tositoimissa

WiseMaster mukana tositoimissa

Energiayhtiö Savon Voima otti WiseMaster-toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön vuonna 2013. Käyttöönottoprojektista vastaava tekninen asiantuntija Kari Anttonen kertoi tunnelmista vajaa vuosi pilottikäytön aloittamisen jälkeen.

”Tavoitteenamme oli suunnitelmallisempi kunnossapitotoiminta ja sen myötä kustannussäästöt. Tarvitsimme energiantuotanto- ja kaukolämpöyksikölle järjestelmän, jonka avulla hallita energiantuotantolaitosten huolto- ja kunnossapitotoimet. Aiemmin teimme suunnittelutyön pääasiassa Excel-taulukoissa ja tieto laitteiden huoltotilanteesta oli lähinnä asentajilla itsellään,” Kari kertoo lähtötilanteesta.

Helppo mobiilikäyttö tärkeintä

”Elämme vielä käyttöönottovaihetta, mutta olemme jo siirtymässä viankorjausmoodista ennakoivaan kunnossapitoon. Lisäksi tiedonsiirto laitosten huoltohenkilöstön ja toimiston väen välillä on parantunut. Yhtenä esimerkkinä voisin kertoa, että tieto laitosten ongelmista polttoaineiden kanssa välittyy nyt sähköisesti meille tänne pääkonttorille. Pystymme nyt vaikuttamaan näihin ongelmiin helpommin, kun tiedonkulku ei katkea välillä.”

”Tärkeimmät ominaisuudet WiseMasterissa ovat sen mobiilius ja helppokäyttöisyys. Järjestelmävalintaa tehdessämme pidimme asentajien tarpeet etusijalla. Mukana kulkeva, mobiili käyttöliittymä oli aivan ehdoton vaatimus. Moninaisilla, hienoilla ominaisuuksilla ei ole merkitystä, jos asentajat eivät järjestelmää käytä. WiseMaster on sopivan yksinkertainen käyttää.”

Omat vaatimukset edellä

”Olen todella tyytyväinen siihen, että aloitimme hankintaprosessin järjestelmävaatimusten määrittelyllä, ennen kuin ollenkaan tutkimme tarjolla olevia järjestelmävaihtoehtoja. Tämä omalla porukalla tehty määrittelyvaihe kesti viitisen kuukautta.”

”Kun vaatimukset olivat selvillä, teimme tarjouspyynnöt. M-Technology tuli mukaan peliin vähän puun takaa, toisen tarjoajan kautta. Huomasimme, että tarvitsemme juuri sen kokonaisuuden, jonka M-Technology toimitti.”

”M-Technology oli tarjoajista ainoa, jonka järjestelmä oli aidosti mobiili. Se oli meille ratkaiseva vaatimus, joten teimme kaupat oululaisten kanssa.”

Muutoksessa asenne punnitaan

”Käyttöönottovaiheen alussa meille oli suuri ponnistus laitehierarkian luominen WiseMasterin tietokantaan. Kun tämä pohjatyö oli tehty, pieni, 10-15 hengen porukka aloitti parin kuukauden mittaisen testauskäytön viime keväänä. Pilottiryhmän löytämät virheet korjattiin ja loput 40 käyttää saivat koulutuksensa.”

”Olivathan ne käyttäjien ennakkokäsitykset todella kriittisiä. Tähän asti jokainen oli hoitanut asian omalla tavallaan paperilla tai ihan muistin varassa. Asentajilla oli myös aiempia kokemuksia hankalakäyttöisistä järjestelmistä. He arvelivat, etteivät muuta enää ehdi tehdäkään, kuin sitä uutta järjestelmää käyttää.”

”Nyt kun olemme päässeet vähän alkua pidemmälle, mielipiteet ovat kääntymässä positiivisemmiksi, mutta käyttöönottovaihe on edelleen kesken. Uuden toimintatavan vakiintuminen vie varmasti vuosia. Työnjohto tekee jatkuvasti hommia, jotta järjestelmän käyttö saataisiin vielä paremmalle tasolle. Uutena asiana olemme vielä tuomassa käyttöön työajanseurantaominaisuuksia. Emme todellakaan ole vielä maalissa, vaan kehitystyö jatkuu,” Kari päättää haastattelun.

Karin terveiset WiseMaster-kauppoja harkitsevalle

  • Ajattele järjestelmää käyttäjän näkökulmasta. Vain helppokäyttöinen järjestelmä tulee käytetyksi.
  • Kokemuksemme mukaan M-Technology on nopea ja joustava tuotekehitysasioissa. Usein yksi puhelu riittää asian hoitamiseksi valmiiksi asti.
  • Olemme kiitelleet moneen kertaan, että tulimme valinneeksi aidosti mobiilin järjestelmän. Mobiliusasioissa M-Technology on varmasti yksi parhaista.

Savon Voiman logo

Savon Voima Oyj faktat

  • Liikevaihto 215 miljoonaa vuonna 2012
  • Henkilöstöä 175
  • Yhdeksän vesivoimalaitosta, kaksi kaukolämpövoimalaitosta
  • Noin 80 lämpökeskusta
  • 50-55 WiseMaster FlowMaint -käyttäjää

Uutinen WiseMaster-käyttöönotosta Savon Voiman nettisivuilla

Jätä kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s